El sedentarisme és un dels principals factors de risc de malalties cardiovasculars, del sobrepès, de la hipertensió i, fins i tot, de malalties respiratòries. En aquestes setmanes d’aïllament per l’emergència sanitària del coronavirus és vital posar mitjans per a evitar caure en aquest mal hàbit. Descobreix-los!
El sedentarisme i la salut mental
El sedentarisme, a més d’augmentar el risc de patir certes malalties, també influeix en la nostra salut emocional. Per això, és molt important que tractem de mantenir el més actiu possible el nostre cos i la nostra ment. Per a afrontar aquest mal hàbit, el primer que cal fer és marcar-se uns objectius realistes i realitzables perquè ens motivin i ens resultin fàcils de complir.
Aquests objectius poden ser recuperar o començar nous entreteniments que tenim des de fa temps en ment, o aprofitar per a fer tasques de la casa que teníem pendent, però mai ha de faltar una ració d’exercici físic per a mantenir el nostre cos fort i sa.
Aprofita per fer exercici en família
Si penses que els nens petits estan a resguard del sedentarisme, t’equivoques. És molt important que en aquests dies de confinament es mantinguin també actius. Algunes activitats que poden realitzar, a més dels dibuixos i treballs manuals, són ajudar en tasques domèstiques senzilles, donar-los jocs educatius, proposar-los diferents llibres o organitzar amb ells possibles plans per a dur a terme una vegada s’acabi el confinament i recuperem la normalitat.
L’avantatge que tenen aquestes idees és que es poden dur a terme a qualsevol edat, des dels més petits de la casa fins als avis, i es poden gaudir en família o de manera individual.
Per a les metes d’exercici físic que ens proposem, cal conèixer bé el nostre cos i ser conscient de fins a quin punt pot arribar, per a no portar-ho al límit i anar intensificant l’activitat a poc a poc. En el cas de tenir dubtes o patir alguna patologia que ho requereixi, consulta amb un especialista.
En funció de l’edat, es recomana també una càrrega o una altra de treball físic. Les persones joves i de mitjana edat, sigui per passar moltes hores estudiant o per la jornada laboral, són més proclius a portar un estil de vida sedentari, per això les sessions d’exercici, sempre que el seu cos li ho permeti, han de ser més llargues. Alguns experts aconsellen que dediquin un total de 60 minuts d’exercici diari de manera contínua o en dues sessions de 30 minuts, mentre que per a adults de seixanta-cinc anys en endavant amb sessions de 15 minuts un mínim de tres dies a la setmana és suficient.
Recorda que hi ha molts preparadors físics que, a través de les xarxes socials, han compartit sessions d’entrenament perquè la gent pugui mantenir-se en forma i trencar amb l’estil de vida sedentari des de les seves cases.