Tipus de mascaretes. Quina utilitzar i quan?
Els diferents tipus de mascaretes que podem trobar avui dia al mercat fan que puguem dubtar sobre quan utilitzar-ne una o altra. Hi ha dos factors que seran claus a l’hora de triar-la: la nostra salut (si som població de risc o no) i l’ambient on ens trobem (feina, supermercat, petit comitè…). Ara sí que ja no dubtaràs més! T’expliquem les diferències:
Mascareta higiènica
N’hi ha de reutilitzables i no reutilitzables, per adults i infants. Aquestes es regeixen per la UNE 0065 i cal rentar-les i desinfectar-les correctament abans de tornar a utilitzar-les (les reutilitzables).
Mascareta quirúrgica
Són les que s’utilitzen més. Eviten que una persona amb virus els pugui transmetre, però no protegeixen qui la porta, és a dir, protegeixen “de dins cap a fora”. Estan formades per 3 capes: l’externa impermeable, la intermèdia amb filtre bacterià i la interna, que absorbeix la humitat.
Mascareta autofiltrant
En aquest grup trobem les FFP1, FFP2 i FFP3. Amb diferents graus de protecció, poden incorporar una vàlvula filtrant i protegeixen “de dins cap a fora i de fora cap a dins”. Les FFP1 garanteixen un 78% de protecció davant les partícules de l’exterior, les FFP2 un 92% i les FFP3 fins al 98%. Tant les FFP2 com les FFP3 pertanyen a la categoria EPI (Equip de protecció individual).
Quines mascaretes hem d’utilitzar i per a què?
Les FFP2 són molt útils si has de viatjar en transport públic o estàs en un lloc poc ventilat o amb molta gent. Pel personal que es posa en risc, que es troba en contacte amb malalts o possibles malalts de Covid-19, les FFP3 són la millor opció, i les mascaretes higièniques (homologades), quirúrgiques i FFP1 es poden utilitzar per a tota la resta en cas que no siguis població de risc!
Per poder treure el màxim profit a les mascaretes i evitar contagis és molt important posar-se-les i treure-se-les bé. Aquest és un dels punts més sensibles i que la gran majoria de la població passa per alt. Per tocar-les cal tenir les mans ben netes, la mascareta ha de cobrir del tot la boca i el nas i cal evitar els espais buits que es creen entre les vores de la mascareta i la pell.
Les mascaretes d’un sol ús, les quirúrgiques, cal canviar-les quan estiguin humides i llençar-les en un recipient tancat i les autofiltrants es poden reutilitzar sempre que estiguin marcades amb la lletra R. Si utilitzes aquest tipus de mascaretes, recorda que no pots netejar en cap cas el material filtrant i que venen amb data de caducitat! Així doncs, cal que estiguis al cas de les indicacions i instruccions que hi ha a l’envàs i a la mascareta.
Per últim, recorda que la mascareta no és l’únic mitjà per protegir-se contra el virus. Cal que et rentis les mans freqüentment i/o utilitzis una solució desinfectant i mantinguis la distància de seguretat!
Quina mascareta utilitzes més i per a què? Explica’ns-ho als comentaris! 😉