El dia 21 de setembre se celebra El Dia Mundial de l’Alzheimer, una data important per conscienciar sobre aquesta malaltia. L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que afecta milions de persones a tot el món, així com les seves famílies i cuidadors. Per això volem dedicar aquest blog a explorar què és l’Alzheimer, els seus símptomes i com podem ajudar les persones que pateixen aquesta malatia.

Pren nota!

Què és l’Alzheimer?

L’Alzheimer és una malaltia cerebral progressiva que afecta la memòria, la capacitat de pensar i la conducta d’una persona. Les persones amb Alzheimer poden tenir dificultats per recordar les seves pròpies experiències i fins i tot les persones més properes a elles. Aquesta malaltia esdevé més greu amb el temps i pot afectar negativament la qualitat de vida de les persones que la pateixen.

Símptomes:

Aquesta malaltia és una afecció progressiva, cosa que significa que els símptomes es desenvolupen gradualment durant molts anys i eventualment esdevenen més severs.

El primer signe de l’Alzheimer sol ser un problema menor de memòria. A mesura que es desenvolupa l’afecció, aquests problemes es tornen més greus i es poden desenvolupar més símptomes, com ara:

·  Confusió, desorientació i perdre’s en llocs familiars

·  Dificultat per planificar o prendre decisions

·  Problemes amb la parla i el llenguatge

·  Problemes per moure’s sense ajuda o realitzar tasques de cura personal

·  Canvis de personalitat.

·  Al·lucinacions i deliris.

·  Baix estat d’ànim o ansietat

Com podem ajudar les persones amb Alzheimer i les seves famílies?

1. Educació i Consciència: És fonamental comprendre i sensibilitzar-se sobre l’Alzheimer i els seus efectes. Conèixer més sobre la malaltia pot ajudar-nos a ser més empàtics amb les persones afectades i les seves famílies.

2. Recerca de Suport Mèdic: Les persones amb Alzheimer necessiten atenció mèdica especialitzada. Per això tindre un metge que pugui proporcionar el millor tractament i consell és clau.

3. Suport Emocional: L’Alzheimer pot ser emocionalment esgotador per a les famílies i els cuidadors. Proporciona suport emocional, com ara escoltar i estar-hi quan sigui necessari.

4. Planificació del Futur: Ajuda les famílies a planificar el futur, incloent decisions sobre cuidadors, despeses mèdiques i qüestions legals.

5. Qualitat de Vida: Fomenta l’activitat física i mental, ja que pot ajudar a mantenir la qualitat de vida de les persones amb Alzheimer.

6. Recursos Comunitaris: Informa les famílies sobre els recursos de la comunitat, com grups de suport o programes d’assistència.

7. Establir rutines. Plantejar un calendari amb activitats simples que completin el dia proposant en hores concretes l’execució de determinades tasques i activitats és un aspecte positiu per als pacients.

8. Fomentar l’autonomia. Les persones afectades han de continuar desenvolupant aquelles activitats que són capaces de fer per ells mateixos. Si poden vestir-se o rentar-se, han de continuar fent-ho malgrat que triguin més del que és habitual.

9. Comunicació. La interacció social ha de ser cuidada amb aquests pacients, tenint gent del seu entorn amb qui puguin parlar per posar en valor les capacitats comunicatives i d’expressió.